Deze cursus is bestemd voor amateurs die al een basis binnen het tekenen en schilderen hebben.

Kijken naar “de werkelijkheid”; anders leren kijken; het stimuleren van de verbeelding; het vinden van een persoonlijk handschrift en vrijheid binnen het tekenen en schilderen: zie hier de essentie van deze cursus.

Zowel het figuratieve tekenen en schilderen, als het abstraheren daarvan zullen worden behandeld. Er worden methoden aangereikt om tot verdieping en abstractie te komen. Vooral het leren kijken en het vormgeven aan de eigen ideeen worden gestimuleerd. Loskomen zowel binnen de figuratieve stijl als binnen de abstractie staat voorop.

Onderwerpen die uitgewerkt zullen worden zijn o.a. stilleven – landschap/natuur en verder naar eigen idee en ontwerp.

Materialen waarmee kan worden gewerkt: acrylverf, olieverf, aquarel, pastel.

Onderdelen waar aandacht aan wordt besteed: compositie, kleurmenging, lijnvoering, gelaagdheid binnen het schilderen en transparantie. Ook schilderen met structuur wordt behandeld.

Begeleiding: deze is persoonlijk en gericht op de individuele cursist. Gezamenlijk worden de werkstukken aan het eind van de les regelmatig besproken waarbij een ieder de gelegenheid heeft positief commentaar te geven en te ontvangen betreffende elkaars werk. Natuurlijk staat het plezier in het tekenen en schilderen voorop en dit is het uitgangspunt bij alles wat we doen. Omdat er met een klein groepje wordt gewerkt is de begeleiding persoonlijk.

Start van de cursus: bij voldoende aanmeldingen: september en januari.

Kosten: euro 175,- (15 lessen van 2,5 uur) exclusief materialen.

Bij onvoldoende aanmeldingen wordt het bedrag binnen 1 week teruggestort. Overmaken voor aanvang van de cursus op ING Bank; NL12INGB0009451678, t.n.v. A. Moerland.

Aanmelden: via het contactformulier op deze site of via email: info@antonettamoerland.nl, of telefonisch: 0172 432904

Een proefles en tussentijds instromen is mogelijk.

Atelier van Antonetta Moerland
Ruisdaelstraat 76
2406 TG, Alphen aan den Rijn

3 reacties op “Schildercursus: van Figuratief naar Abstract

 1. Barbera Zeitlin zegt:

  Door het na-schilderen van foto’s, model, stilleven of direct vanuit de natuur, leer je veel. Maar wat ik gemist heb is zelfontwikkeling. Dit is iets wat ik in Antonetta’s cursus Van Figuratief naar Abstract vind. Het leren zoeken naar vormen, de compositie daarvan en daarna de kleurstelling zoeken is vooral voor mij heel spannend. Het maakt me blij wanneer ik iets gemaakt heb wat uniek en alleen van mij is. Ik hoop dan ook de vervolg-cursus bij Antonetta te kunnen doen.

 2. Jan Kruithoed zegt:

  Als je gewend bent naturalistisch-figuratief te werken, is deze manier van schilderen wel even wennen. In plaats van de fijne kleurnuances, die in het landschap verschijnen, zodra je in zuidelijke of noordelijke richting kijkt, ben je bezig met harmonische lijnen in je beeldvlak en de mogelijkheden om vlakken op elkaar af te stemmen. Een totaal andere denkwijze dus met een scala aan nieuwe ideeen. Een prettige cursus met een beperkt aantal cursisten, dus veel persoonlijke aandacht.

 3. Annet Keur zegt:

  Met plezier heb ik bij Antonetta Moerland de cursus schilderen “van Figuratief naar Abstract” gevolgd. De cursus bestond uit 15 lessen van 2½ uur en de tijd ‘vloog’ om! Elk onderwerp werd steeds in 3 lessen behandeld, wat als je thuis ook aan je opdracht werkte, ruim voldoende was.
  We waren met z’n vieren en elke cursist had z’n eigen “handschrift” m.b.t. het uitwerken van de opdracht, wat vaak een verbluffend resultaat opleverde! Je leerde ook “kijken” op een andere manier. Echt een cursus waarin ik veel geleerd heb, o.a. hoe het materiaal (de acrylverf) te gebruiken, ook in combinatie met andere materialen, en welke mogelijkheden er zijn om een onderwerp uit te werken.

  Kortom de moeite waard!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.